Ik werk thuis, maar mijn bedrijf wordt herkend door Leadinfo, mag dat wel volgens de AVG/GDPR?

Volgens de AVG/GDPR is het niet toegestaan om gebruik te maken van IP-adressen om personen te herkennen. Om die reden is het niet mogelijk om mensen die via een privéverbinding naar je website gaan te herkennen. Toch krijgen we regelmatig de vraag hoe het dan kan dat je herkend wordt wanneer je thuis zit. Hoe werkt dat precies?

Dit kan verschillende redenen hebben. De meeste mensen hebben thuis gewoon een consumenten abonnement afgesloten bij een internet service provider. Deze IP-adressen worden door Leadinfo nooit gekoppeld aan een bedrijfsprofiel. Een klein percentage bedrijven werkt via een zakelijk abonnement thuis. Deze IP-adressen koppelen we wel aan bedrijfsprofielen.

Vaak krijgen we de vraag of dit wel voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming. Leadinfo voldoet 100% aan de wetgeving omtrent AVG. Een IP-adres is een persoonsgegeven, en om gebruik te maken van een IP-adres, is er een grondslag vereist. De gebruikte grondslag hiervoor is "eigen gerechtvaardigd belang" (artikel 6 sub f AVG). Op basis hiervan is het volgens de AVG toegestaan om zakelijke IP-adressen te gebruiken voor marketing en analytische doeleinde. IP-adressen worden niet bewaard en uitsluitend de algemene zakelijke informatie van ondernemingen wordt verstrekt aan gebruikers.

Het is ook mogelijk dat je via een VPN-verbinding maakt met je kantoorlocatie, waardoor het ook lijkt alsof je thuis herkent word. Dit is dus niet het geval, omdat dan het IP-adres gebruikt wordt van de VPN-verbinding naar je zakelijke verbinding.

Werk je dus thuis en word je herkend, dan komt dit waarschijnlijk door de eerder genoemde situaties. Om zeker te zijn dat we als Leadinfo voldoen aan de AVG/GDPR, hebben we dit laten controleren door Arnoud Engelfriet van ICTrecht. Tijdens deze check heeft hij aangegeven dat Leadinfo voldoet aan de AVG/GDPR. Je kunt dit ook lezen op onze website. Heb je hier nog vragen over? Laat het dan gerust weten!